menstruace

Rakovina děložního čípku příznaky

Rakovina děložního čípku příznaky

Rakovina děložního čípku je vážné onkologické onemocnění, které postihuje ženy po celém světě. V ranné fázi může být asymptomatická, což ztěžuje včasnou diagnózu. Je důležité rozpoznat možné příznaky, protože časná detekce může výrazně zlepšit prognózu a léčbu.

Předčasné příznaky

V počátečních fázích může být rakovina děložního čípku téměř bez příznaků. V této fázi se často odhalí při pravidelných preventivních gynekologických prohlídkách, které by měly být součástí péče o zdraví každé ženy.

Pokročilé příznaky

Pokud rakovina děložního čípku postoupí, mohou se objevit následující příznaky:

1. Neobvyklý výtok

Jeden z nejčastějších příznaků je neobvyklý vaginální výtok. Může být vodnatý, hlenovitý nebo obsahovat krev.

2. Krvácení mimo menstruační cyklus

Krvácení mezi menstruačními cykly nebo po pohlavním styku může být příznakem rakoviny děložního čípku. Také může dojít ke změně délky a intenzity menstruačního krvácení.

3. Bolest při pohlavním styku

Dyspareunie, neboli bolest při pohlavním styku, může být také příznakem rakoviny děložního čípku.

4. Pokročilé symptomy

V pokročilých stadiích rakoviny děložního čípku se mohou objevit bolest v pánvi, problémy s močením nebo defekací, nebo otoky v nohou.

Závěr

Pokud se u vás objeví některý z těchto příznaků, je důležité co nejdříve navštívit lékaře. Nezapomeňte, že tyto příznaky mohou také signalizovat jiné zdravotní problémy, ne nutně rakovinu děložního čípku. Pravidelné gynekologické prohlídky jsou nezbytné pro včasnou detekci tohoto onemocnění.

Rakovina děložního čípku je preventabilní onemocnění, proto je důležitá také očkování proti lidskému papilomaviru (HPV), který je hlavním rizikovým faktorem pro vznik této rakoviny.

V případě jakýchkoli otázek se neváhejte obrátit na svého lékaře nebo zdravotnického odborníka.

 

Vyzkoušejte naše menstruační kalhotky.

menstruační kalhotky

Zobrazit další

Rakovina děložního čípku
Silná menstruace