menstruace

Rakovina děložního čípku

Rakovina děložního čípku

Rakovina děložního čípku je závažné onemocnění, které postihuje ženy po celém světě. Jedná se o nádorové onemocnění, které se vyvíjí ve tkáních děložního čípku. Tato forma rakoviny je často spojována s lidským papilomavirem (HPV), který je hlavní příčinou vzniku onemocnění.

Rakovina děložního čípku je závažné onemocnění, které postihuje ženy po celém světě. Jedná se o nádorové onemocnění, které se vyvíjí ve tkáních děložního čípku. Tato forma rakoviny je často spojována s lidským papilomavirem (HPV), který je hlavní příčinou vzniku onemocnění. V následujícím článku se podrobně zabýváme příčinami, symptomy, diagnostikou a léčbou rakoviny děložního čípku.

1. Příčiny rakoviny děložního čípku

Hlavní příčinou rakoviny děložního čípku je infekce lidským papilomavirem (HPV). Existuje více než 100 různých typů HPV, z nichž některé mohou způsobit vznik rakoviny. Přenos HPV se obvykle děje sexuálním stykem, avšak může se přenést také nepřímo, například prostřednictvím nehygienických nástrojů používaných při gynekologických vyšetřeních. Kromě HPV mohou další faktory přispět ke vzniku rakoviny děložního čípku, jako je kouření, oslabená imunita, užívání hormonální antikoncepce a genetická predispozice.

2. Symptomy rakoviny děložního čípku

V raných stádiích rakoviny děložního čípku často nevykazuje žádné výrazné symptomy. To je důvod, proč pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa a pravidelné testování na HPV jsou důležité. Nicméně, v pokročilejších stádiích onemocnění se mohou objevit následující příznaky:

  • Neobvyklé krvácení z dělohy, například mezi menstruacemi, po pohlavním styku nebo po menopauze.
  • Zvýšené vaginální výtoky, které mohou být krvavé, špinavé nebo s nepříjemným zápachem.
  • Bolest během pohlavního styku.
  • Bolest v pánevní oblasti.
  • Ztráta hmotnosti a únava.

3. Diagnostika rakoviny děložního čípku

Pro diagnostiku rakoviny děložního čípku se používá kombinace různých diagnostických metod. Zde jsou některé z nich:

Pap test (nátěrové vyšetření)

Pap test je běžně používaný screeningový test pro detekci předrakovinných buněk a rakoviny děložního čípku. Při tomto testu lékař odebírá vzorek buněk z povrchu děložního čípku a pošle je na laboratorní vyšetření. Pokud jsou v nátěru nalezeny abnormální buňky, může být provedeno další vyšetření.

HPV test

HPV test se používá k detekci přítomnosti lidského papilomaviru v buňkách děložního čípku. Tento test je často prováděn společně s Pap testem. Pokud je výsledek HPV testu pozitivní, znamená to, že žena je infikována vysokorizikovým typem HPV, který může vést k vzniku rakoviny.

Kolposkopie

Kolposkopie je postup, při kterém lékař používá speciální nástroj nazývaný kolposkop k podrobnému prohlížení děložního čípku. Tento postup umožňuje lékaři vidět případné abnormality nebo změny na povrchu děložního čípku.

Biopsie

Pokud jsou při Pap testu, HPV testu nebo kolposkopii nalezeny podezřelé nebo abnormální tkáně, může být provedena biopsie. Během biopsie se odebírá malý vzorek tkáně z děložního čípku, který je poté poslán na laboratorní vyšetření, aby byla zjištěna přítomnost rakovinných buněk.

4. Léčba rakoviny děložního čípku

Léčba rakoviny děložního čípku závisí na stadiu onemocnění, věku pacientky, jejím zdravotním stavu a dalších faktorech. Mezi hlavní metody léčby patří:

Chirurgický zákrok

Chirurgický zákrok může být proveden za účelem odstranění rakovinného nádoru. Možnosti zahrnují konizaci (odstranění části děložního čípku), hysterektomii (odstranění dělohy) nebo radikální trachelektomii (odstranění části děložního čípku a horní části dělohy). V některých případech může být také provedena lymfadenektomie, což znamená odstranění lymfatických uzlin v oblasti pánevních.

Radioterapie

Radioterapie využívá vysoké dávky ionizujícího záření k ničení rakovinných buněk. Může být použita jako primární léčba u pacientek s lokalizovaným rakovinovým nádorem děložního čípku nebo po chirurgickém zákroku ke snížení rizika recidivy.

Chemoterapie

Chemoterapie je léčba, při které se používají léky k zabíjení rakovinných buněk. Může být použita samostatně nebo v kombinaci s chirurgií nebo radioterapií. Chemoterapie se často používá u pokročilého nebo metastatického stadia rakoviny děložního čípku.

Cílená terapie

Cílená terapie je založena na identifikaci specifických molekul nebo proteinů přítomných v rakovinných buňkách. Léky cílené terapie blokují tyto molekuly nebo proteiny, což vede k inhibici růstu a šíření rakovinných buněk. Cílená terapie se používá zejména u pokročilého nebo recidivujícího stadia rakoviny děložního čípku.

Závěr

Rakovina děložního čípku je vážné onemocnění, které vyžaduje včasnou diagnózu a adekvátní léčbu. Pravidelné preventivní prohlídky u gynekologa a testování na HPV jsou klíčové pro prevenci a včasnou detekci tohoto onemocnění. Pokud se objeví jakékoli příznaky nebo podezření na rakovinu děložního čípku, je důležité co nejdříve vyhledat lékařskou pomoc. S včasnou diagnózou a odpovídající léčbou je možné dosáhnout úspěšného výsledku a zlepšit prognózu pacientky.

 

Vyzkoušejte naše menstruační kalhotky.

menstruační kalhotky

Zobrazit další

První menstruace
Rakovina děložního čípku příznaky