menstruace

Vynechání menstruace

Vynechání menstruace

Vynechání menstruace, také známé jako amenorea, je stav, kdy dospívající nebo dospělá žena, která obvykle menstruuje, prožije období tří nebo více měsíců bez menstruace. Tento jev může být způsoben řadou faktorů, včetně stresu, těhotenství nebo zdravotních problémů. Tento článek podrobně prozkoumá příčiny a možné důsledky vynechání menstruace.

Příčiny vynechání menstruace

Těhotenství

Těhotenství je nejčastější příčinou vynechání menstruace u žen v reprodukčním věku. Pokud jste sexuálně aktivní a váš menstruační cyklus je opožděný, může to být důvod k provedení těhotenského testu.

Stres a životní styl

Stres a dramatické změny životního stylu mohou ovlivnit hormonální rovnováhu těla a způsobit vynechání menstruace. Extrémní fyzická aktivita, nízký příjem kalorií, poruchy příjmu potravy nebo nadměrný stres mohou všechny vést k amenoree.

Zdravotní stav

Některé zdravotní stavy, jako je polycystický ovariální syndrom (PCOS), menopauza nebo problémy se štítnou žlázou, mohou způsobit nepravidelné nebo chybějící menstruaci.

Léky

Některé léky, včetně některých typů antidepresiv a antipsychotik, mohou způsobit vynechání menstruace.

Kdy je důvodem k obavám

Vynechání menstruace je běžným jevem a často není důvodem k obavám. Pokud však menstruace chybí po dobu tří nebo více měsíců a není to způsobeno těhotenstvím, měli byste se obrátit na zdravotnického odborníka. Rovněž byste měli vyhledat lékařskou pomoc, pokud máte další příznaky, jako je neobvyklý vaginální výtok, bolest, úbytek na váze nebo přírůstek na váze.

Prevence a léčba

Prevence a léčba vynechání menstruace závisí na příčině. Pokud je to způsobeno stres nebo změnami životního stylu, mohou být užitečné relaxační techniky a zdravá strava. Pokud je to způsobeno zdravotním stavem nebo léky, může být nutné konzultovat lékaře nebo specialistu, aby se zjistila nejlepší léčba.

Závěr

Vynechání menstruace může být důsledkem řady faktorů, včetně stresu, těhotenství a zdravotních problémů. I když je to obvykle běžný jev, pokud jste vynechali tři nebo více cyklů a nejste těhotní, je důležité konzultovat to se zdravotnickým odborníkem.

 

Vyzkoušejte naše menstruační kalhotky.

menstruační kalhotky

Zobrazit další

Vaginální mykóza
Zpoždění menstruace