menstruace

Premenstruační syndrom PMS

Premenstruační syndrom PMS

Premenstruační syndrom (PMS) je soubor fyzických a psychických příznaků, které se obvykle vyskytují u žen v období před menstruací. Tyto příznaky mohou zahrnovat bolesti hlavy, únava, podrážděnost, náladové výkyvy, citlivost prsou, zvýšenou chuť k jídlu, nafouklé břicho a další.

Premenstruační syndrom nebo také předmenstruační syndrom, zkráceně PMS, je stav, který se vyskytuje u mnoha žen během několika dnů před nástupem menstruace. Tento syndrom může zahrnovat řadu různých fyzických i psychických příznaků, které mohou ovlivnit kvalitu života ženy. V tomto článku se podíváme na příznaky PMS, příčiny tohoto syndromu a jak s ním lze bojovat.

Příznaky PMS

Příznaky PMS mohou být velmi rozmanité a liší se od ženy k ženě. Mezi nejčastější příznaky patří:

  • bolesti hlavy
  • únava a slabost
  • podrážděnost a změny nálady
  • napětí a citlivost prsou
  • nafouklý břicho a zvýšená chuť k jídlu
  • zvýšená citlivost na bolest
  • problémy s koncentrací a pamětí

Tyto příznaky se mohou vyskytovat spolu nebo samostatně a jejich intenzita může být různá. Některé ženy mohou trpět velmi silnými příznaky, které mohou způsobit výrazné omezení běžných činností.

Příčiny PMS

Přesné příčiny PMS nejsou zcela jasné, ale někteří odborníci se domnívají, že mohou být spojeny s hormonálními změnami v těle. Během menstruačního cyklu dochází ke změnám hladin hormonů, jako jsou estrogen a progesteron. Tyto změny mohou ovlivnit neurotransmitery, které ovlivňují náladu a chování.

Další faktory, které mohou přispět k vzniku PMS, zahrnují stres, nedostatek spánku a špatnou stravu. Výzkumy také ukázaly, že ženy s určitými zdravotními problémy, jako jsou endometrióza nebo dysmenorea, jsou náchylnější k PMS.

Jak s PMS bojovat

Existuje řada způsobů, jak ženy mohou zmírnit příznaky PMS a zlepšit své celkové zdraví. Některé z těchto způsobů zahrnují:

  • cvičení: pravidelná fyzická aktivita může pomoci snížit stres a zmírnit některé příznaky PMS
  • zdravá strava: zdravá strava bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu může pomoci snížit záněty v těle a zlepšit celkové zdraví
  • omezení kofeinu a alkoholu: kofein a alkohol mohou zhoršovat příznaky PMS, proto je vhodné je omezit nebo eliminovat z jídelníčku
  • meditace a jóga: tato cvičení mohou pomoci snížit stres a podpořit relaxaci
  • doplnění živin: doplňování vitamínů, minerálů a dalších živin, jako jsou například vitamíny skupiny B, hořčík a vápník, mohou pomoci snížit některé příznaky PMS
  • léky na předpis: v některých případech mohou léky na předpis, jako jsou antidepresiva nebo léky proti bolesti, pomoci snížit intenzitu příznaků PMS.

Je důležité si uvědomit, že PMS je běžným stavem a mnoho žen trpí příznaky každý měsíc. Pokud však příznaky způsobují výrazné potíže nebo omezení v běžném životě, je vhodné poradit se s lékařem. Lékař může poskytnout další informace o příznacích PMS a navrhnout vhodnou léčbu.

V závěru je třeba zdůraznit, že PMS není nic neobvyklého a že existuje řada způsobů, jak zmírnit příznaky tohoto syndromu. Důležité je udržovat zdravý životní styl, pravidelně cvičit a vyhýbat se stresu. Pokud jsou příznaky PMS výrazné, je však vhodné se poradit s lékařem, který může poskytnout další informace a navrhnout vhodnou léčbu.

 

Vyzkoušejte naše menstruační kalhotky.

menstruační kalhotky

Zobrazit další

Prášky na menstruační bolesti
Příznaky menstruace