menstruace

Jak se starat o menstruační kalhotky

Jak se starat o menstruační kalhotky

Pořídily jste si menstruační kalhotky a konečně se po letech těšíte až dostanete menstruaci, aby jste je mohly vyzkoušet? Co tedy s kalhotkami provést, aby správně fungovaly a vy jste mohly konečně zažít ten pocit bez nepříjemných vložek a tampónů...

Před použitím:

Samozřejmostí je menstuační kalhotky před prvním použitím vyprat. A to nejen kvůli hygieně, ale zejména proto, abyste takzvaně aktivovaly savou vrsvu. Znamená to, že daný materiál bude poté dobře vsakovat tekutinu. Většina menstruačních kalhotek má totiž savou část tvořenou z funkčních materiálů. Zejména Merino vlna nebo Siltex se stříbrem. Tyto materiály jsou úžasné v tom, že čím více je perete a používáte, tím lépe fungují. Takže určitě nezoufejte, pokud po prvím použití budete mít pocit, že to není úplně ono. Zkušenosti mnoha žen nám ukazují, že již po 2 – 3 vypráních byly mile překvapeny, jak kalhotky sají.

Jak prát menstruační kalhotky:

A nyní již k samotnému praní menstruačních kalhotek. Po použití kalhotek se doporučuje je přemáchnout ve studené nebo vlažné vodě. Pak s nimi šup do pračky. Téměř všechny značky, co na trhu existují, udávají ideálně prát na šetrný program a na 40 °C. Určitě se hodí i prací pytlík na jemné prádlo, ale to není podmínkou. A jaký prací prostředek vybrat? Určitě tekutý! Na výběr jich je dnes celá řada. Pokud máte kalhotky s Merino vrstvou, poohlédněte se po pracím prostředku určeném přímo na tuto tkaninu. Ale podmínka to není. Při praní kalhotek nepřidávejte aviváž, ani žádné bělící prostředky. Funkční tkaniny to nemají rády, časem byste je tak znehodnotily.

Někomu se může zdát, že praní na 40°C nemusí být úplně vyhovující co se hygeiny týče. Přece jen se jedná o krev a intimní partie. Pokud jste tento typ člověka, můžete ještě před samotným praním použít třeba Marseillské mýdlo. V případě, že máte dotykovou vrstvu menstruačních kalhotek z bavlny, tak klidně i žlučové mýdlo. A teď můžete mít klid v duši, že jste pro hygeinu udělaly vše potřebné.

Jak sušit menstruační kalhotky:

Po vyprání kalhotky nechte uschnout někde volně. Přes léto nejlépe venku na sušáku, přes zimu ideálně někde poblíž zdroje tepla, ale prosím ne na něm. Mohly byste tak narušit nepropustnou vrstvu kalhotek. Do sušičky menstruační kahotky také nepatří. Často se setkáváme s dotazy žen, že se jim omylem s prádlem do sušičky kalhotky dostaly. Nic se neděje, pokud se to stane jednou nebo jednou za čas. Je to právě také o té neproustné vrstvě, aby se nepoškodila.

Nakonec malá rekapitulace:

  • Kalhotky před prvním použitím vyprat
  • Kalhotky po použití opláchnout ve vodě a poté dát do pračky
  • Použít tekutý prací prostředek
  • Program pračky šetrný a na 40 °C
  • Merino – mohu navíc použít Marseillské mýdlo, ostatní materiály i žlučové mýdlo
  • Po vyprání nechat volně uschnout, nepoužívat sušičku

 

Doufám, že článek zodpověděl vše co se vám honilo hlavou ohledně péče o menstruační kalhotky.

 

Vyzkoušejte naše menstruační kalhotky.

menstruační kalhotky

Zobrazit další

Inkontineční kalhotky
Jak zavést menstruační kalíšek ?